Dzisiaj jest: Niedziela, 15.12.2019 Imieniny: Celiny i Waleriana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Bakłażany zapiekane z szynką


01.09.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Bakłażany zapiekane z szynką najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 4 sztuki  bakłażan
    mały
  • olej
    do smażenia
  • 100 g  szynka parmeńska
    suszona
  • 1 łyżka  oliwa z oliwek
  • 60 g  masło
  • 1 łyżka  mąka
  • 150 ml  mleko
  • bułka tarta
    do formy
  • 1 sztuka  limonka
  • papryka
    do dekoracji
  • 1 garść  seler naciowy
    liście
  • 1 łyżka  sól
  • pieprz czarny
    mielony, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Bakłażany umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Łyżką wydrąż miąższ i odłóż. Na rozgrzanym oleju smaż bakłażany po 5 minut z każdej strony. Następnie przełóż bakłażany na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  2. Szynkę pokrój na kawałki i razem z miąższem podsmaż na rozgrzanej oliwie.
  3. Z połowy masła i 1 łyżki mąki przygotuj jasną zasmażkę. Następnie zalej ją mlekiem, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotuj przez 8 minut ciągle mieszając. Po tym czasie dodaj szynkę i podgrzewaj, aż powstanie spójna masa.
  4. Powstałą masą wypełnij bakłażany. Formę wysmaruj pozostałym masłem, oprósz bułką tartą i ułóż w niej faszerowane bakłażany. Tak przygotowane danie piecz 20 minut w 200 st. C. Przed podaniem bakłażany udekoruj papryką, liśćmi selera i kawałkami limonki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Garfield

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE