Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 4 plastry polędwica wołowa
mięso ze środkowej części , grubości 2 cm - 4 plastry bekon
- 4 ząbki czosnek
- 1 łyżka ocet winny
- 4 łyżki oliwa
- 2 łyżki masło
- 1/2 szklanki czerwone, wytrawne wino
- sok z cytryny
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek (2 ząbki) drobno siekamy, łączymy z octem, dodajemy po dużej szczypcie soli i pieprzu.
- Porcje mięsa lekko rozbijamy dłonią, smarujemy przygotowaną zaprawą, układamy jeden na drugim, szczelnie przykrywamy i wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy 2 ząbki czosnku i podsmażamy.Gdy się lekko zarumienią, usuwamy, a na gorący tłuszcz wkładamy befsztyki, rumienimy z obu stron.
- Gotowe przekładamy na wygrzany półmisek, szczelnie przykrywamy, wstawiamy do ciepłego piekarnika.
- Do pozostałego ze smażenia tłuszczu dodajemy masło i, na rozgrzanym, smażymy plastry bekonu, rumieniąc z obu stron. Usmażone natychmiast kładziemy na befsztyki, całość polewamy połową tłuszczu z patelni.
- Do tłuszczu, który powstał, wlewamy wino, sok z cytryny i, cały czas mieszając, zagotowujemy.
- Befsztyki polewamy gorącym sosem.