Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Befsztyki wołowe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy z kluseczkami kładzionymi z półfrancuskiego ciasta lub z grubym makaronem.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 plastry  polędwica wołowa
    mięso ze środkowej części , grubości 2 cm
  • 4 plastry  bekon
  • 4 ząbki  czosnek
  • 1 łyżka  ocet winny
  • 4 łyżki  oliwa
  • 2 łyżki  masło
  • 1/2 szklanki  czerwone, wytrawne wino
  • sok z cytryny
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Czosnek (2 ząbki) drobno siekamy, łączymy z octem, dodajemy po dużej szczypcie soli i pieprzu.
  2. Porcje mięsa lekko rozbijamy dłonią, smarujemy przygotowaną zaprawą, układamy jeden na drugim, szczelnie przykrywamy i wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy 2 ząbki czosnku i podsmażamy.Gdy się lekko zarumienią, usuwamy, a na gorący tłuszcz wkładamy befsztyki, rumienimy z obu stron.
  4. Gotowe przekładamy na wygrzany półmisek, szczelnie przykrywamy, wstawiamy do ciepłego piekarnika.
  5. Do pozostałego ze smażenia tłuszczu dodajemy masło i, na rozgrzanym, smażymy plastry bekonu, rumieniąc z obu stron. Usmażone natychmiast kładziemy na befsztyki, całość polewamy połową tłuszczu z patelni.
  6. Do tłuszczu, który powstał, wlewamy wino, sok z cytryny i, cały czas mieszając, zagotowujemy.
  7. Befsztyki polewamy gorącym sosem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 34


Zobacz więcej na temat:

befsztykprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE