Dzisiaj jest: Sobota, 14.12.2019 Imieniny: Alfreda i Izydora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Biała kiełbasa w cieście


17.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 opakowanie  mrożonego ciasta francuskiego
  • 6 sztuk białych kiełbas
  • 1 sztuka mała główka kapusty włoskiej
  • 1 l  mleka
  • 1 sztuka żółtko
  • 2 łyżki  śmietany
  • 2 łyżki  oleju
  • 4 łyżki  masła
  • 3 łyżki  bułki tartej
  • przyprawa uniwersalna
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • kminek

Sposób przyrządzania:

  1. Kapustę włoską starannie oczyść i oddziel liście, po czym usuń z nich twarde nerwy oraz sparz we wrzątku. Mleko przelej do garnka i zagotuj z dodatkiem szczypty soli i cukru. Następnie włóż liście kapusty i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez 8-10 minut. Liście dokładnie osącz na sicie.
  2. 4 łyżki masła rozpuść na rozgrzanej patelni, po czym wsyp bułkę tartą i lekko ją zrumień na małym ogniu. Przygotowaną mieszanką równomiernie polej liście kapusty i oprósz je solą, pieprzem, kminkiem oraz przyprawą uniwersalną. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania i odstaw do rozmrożenia.
  3. Na patelni dobrze rozgrzej olej. Kiełbaski zrumień najpierw z jednej strony, nakłuj widelcem i chwilę poczekaj, aż wypływający sos wyparuje. Następnie przewróć je i ponownie nakłuj. Smaż na rumiano. Gotowe kiełbaski odstaw do ostygnięcia, po czym starannie owiń je w liście kapusty.
  4. Rozmrożone ciasto rozwiń i potnij na paski równe szerokości kiełbaski. Na nich ułóż mięso w kapuście i przykryj ciastem, mocno zlepiając brzegi. Paczuszki ułóż na wyścielonej pergaminem blasze. Wierzchy posmaruj żółtkiem rozkłóconym ze śmietaną. Piecz 30 minut w temperaturze 200 st. C na złoty kolor.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE