Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 700 g mielonej wieprzowiny
- olej
- 6 sztuk kawałków parzonej białej kiełbasy
- 6 sztuk liści kapusty pekińskiej
- 2 sztuki jajka
- 1 sztuka kajzerka
- 1 szklanka mleka
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1/2 sztuki czerwonej papryki
- 1 szklanka bulionu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Liście kapusty sparz, owiń nimi białą kiełbasę. Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Mięso mielone wymieszaj z jajkami, bułką tartą i kajzerką.
- Składniki wyrób na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem.
- Masę mięsną podziel na 6 części i uformuj z nich placki. Na środek każdego połóż kiełbasę zawiniętą w kapustę i obtocz mięsem formując roladki. Usmaż je na rozgrzanym oleju. Następnie zalej bulionem, posyp drobno posiekaną papryką i duś przez 10 minut.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników