Dzisiaj jest: Niedziela, 22.10.2017 Imieniny: Filipa i Kordulii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Bigos po polsku


07.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 1 sztuka garść suszonych grzybów
  • 1 sztuka garść suszonych śliwek
  • 1 sztuka cebula
  • 40 dag  białej kapusty
  • 40 dag  kiszonej kapusty
  • 40 dag  łopatki wieprzowej
  • 20 dag  wędzonego boczku
  • 20 dag  kiełbasy paprykowej
  • 2 łyżki  smalcu
  • 1-2 łyżeczki  słodkiej mielonej papryki
  • 3 sztuki liście laurowe
  • 100 ml  czerwonego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby oraz śliwki umieść w dwóch osobnych miskach i zalej letnią wodą. Odstaw do napęcznienia.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Białą kapustę oczyść, po czym poszatkuj. Kapustę kiszoną przepłukaj, odstaw do ocieknięcia, a następnie posiekaj. Mięso oczyść i wraz z boczkiem pokrój w kostkę. Kiełbasy pokrój w plasterki.
  3. W garnku rozgrzej smalec i podsmaż na nim najpierw cebulę, a następnie mięso, boczek oraz kiełbasy. Grzyby i śliwki odsącz.
  4. Do mięsa dołóż białą oraz kiszoną kapustę, grzyby, śliwki, wino i odrobinę wody. Przypraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Dodaj liście laurowe.
  5. Duś wszystko na wolnym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny. W razie potrzeby podlej jeszcze odrobiną wody. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE