Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21.10.2019 Imieniny: Urszuli i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Bigos po polsku


07.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 1 sztuka garść suszonych grzybów
  • 1 sztuka garść suszonych śliwek
  • 1 sztuka cebula
  • 40 dag  białej kapusty
  • 40 dag  kiszonej kapusty
  • 40 dag  łopatki wieprzowej
  • 20 dag  wędzonego boczku
  • 20 dag  kiełbasy paprykowej
  • 2 łyżki  smalcu
  • 1-2 łyżeczki  słodkiej mielonej papryki
  • 3 sztuki liście laurowe
  • 100 ml  czerwonego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby oraz śliwki umieść w dwóch osobnych miskach i zalej letnią wodą. Odstaw do napęcznienia.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Białą kapustę oczyść, po czym poszatkuj. Kapustę kiszoną przepłukaj, odstaw do ocieknięcia, a następnie posiekaj. Mięso oczyść i wraz z boczkiem pokrój w kostkę. Kiełbasy pokrój w plasterki.
  3. W garnku rozgrzej smalec i podsmaż na nim najpierw cebulę, a następnie mięso, boczek oraz kiełbasy. Grzyby i śliwki odsącz.
  4. Do mięsa dołóż białą oraz kiszoną kapustę, grzyby, śliwki, wino i odrobinę wody. Przypraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Dodaj liście laurowe.
  5. Duś wszystko na wolnym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny. W razie potrzeby podlej jeszcze odrobiną wody. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE