Dzisiaj jest: Niedziela, 15.12.2019 Imieniny: Celiny i Waleriana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Bigos z mieszanej kapusty


18.12.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Bigos z mieszanej kapusty to smaczne, rozgrzewające danie. Przepis można zmodyfikować i do bigosu dodać np. pieczarki.

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 2 kg  kapusta kiszona
  • 1 główka  kapusta biała
    mała
  • 300 g  boczek wędzony
  • 300 g  mięso wołowe
    gulaszowe
  • 500 g  karczek wieprzowy
  • 300 g  mięso z indyka
    gulaszowe
  • 1 szklanka  wino czerwona
    wytrawne
  • 500 g  kiełbasa
    cienka, wędzona
  • 2 łyżki  smalec
  • 6 sztuk  cebula
  • 1 garść  grzyby suszone
  • 10 sztuk  śliwki suszone
  • 3 sztuki  liście laurowe
  • 6 ziarenek  ziele angielskie
  • kminek
    do smaku
  • 1/2 opakowania  papryka
    słodka, w proszku
  • 200 g  koncentrat pomidorowy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kiszoną kapustę lekko opłucz, odciśnij, pokrój i przełóż do dużego garnka. Wlej 5 szklanek zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i pokrojone śliwki. Grzyby zalej wodą, namocz, odsącz i dodaj do kapusty. Gotuj wszystko, aż składniki zmiękną, od czasu do czasu podlewając wodą.
  2. Białą kapustę poszatkuj, gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź, wymieszaj z kiszoną kapustą.
  3. Mięso gulaszowe, karczek i boczek pokrój w kostkę i podsmaż na 1 łyżce rozgrzanego smalcu. Wlej 1/2 szklanki wina i duś do miękkości. Mięso dodaj do gotującej się kapusty.
  4. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki. Podsmaż na pozostałym smalcu, po czym dodaj do kapusty z mięsem.
  5. Wszystkie składniki na bigos wymieszaj. Dodaj pozostałe wino oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku papryką, kminkiem, solą oraz pieprzem. Całość duś przez 15 minut.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Garfield

Posty : 13

Przepisy: 109


Zobacz więcej na temat:

bigosprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE