Dzisiaj jest: Niedziela, 17.11.2019 Imieniny: Grzegorza i Salomei



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Bitki z dzika z sosem z owoców leśnych


05.01.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Bitki z dzika z sosem z owoców leśnych to przepis na smaczne i efektowne danie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 800 g  udziec z dzika
  • 1 gałązka  rozmaryn
  • olej
  • 1 łyżeczka  mąka
  • 1 łyżeczka  przecier pomidorowy
  • 2 łyżki  miód
  • 250 ml  bulion
  • 2 łyżki  masło
  • 200 g  owoce leśne
    maliny, jeżyny, jagody
  • zioła
    do dekoracji
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Udziec z dzika oczyść, pokrój na 8 jednakowych plastrów. Kawałki mięsa rozbij tłuczkiem, oprósz solą, pieprzem i posyp posiekanymi listkami rozmarynu. Następnie posmaruj mięso olejem i odstaw na 2 godziny do lodówki.
  2. Na patelni rozgrzej olej i szybko obsmaż na nim kawałki mięsa z obu stron. Następnie ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym i wstaw do ciepłego piekarnika.
  3. Pozostały po smażeniu mięsa sos oprósz mąką i zrumień. Dodaj przecier pomidorowy, miód i bulion. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 15 minut.
  4. Pod koniec dodaj masło oraz owoce leśne i szybko podgrzej. Gotowe bitki przełóż na talerze i polej przygotowanym sosem. Przed podaniem udekoruj ziołami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Dizzy

Posty : 11

Przepisy: 84


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE