Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 5 osób
Składniki
- 1 kg bobu
- 400 g białej kiełbasy
- 2 plastry boczku
- 3 łyżki oliwy
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml białego wina
- 100 ml wody
- kilka łyżek posiekanej mięty
- kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
- 1 sztuka liść laurowy
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bób ugotuj, obierz ze skórki. Kiełbasę włóż do zimnej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Odcedź i pokrój w plastry.
- Boczek drobno posiekaj i podsmaż. Następnie dodaj posiekane cebulę i czosnek, smaż razem kilka minut, po czym dolej wino i wodę. Gdy płyn odparuje, dodaj kiełbasę i liść laurowy.
- Duś wszystko na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodaj bób oraz miętę i natkę. Dopraw solą oraz pieprzem i gotuj jeszcze 10 minut.
Źródło przepisu: Palce lizać