Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Bób z ziołami, białą kiełbasą i boczkiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 5 osób


Składniki

  • 1 kg  bobu
  • 400 g  białej kiełbasy
  • 2 plastry  boczku
  • 3 łyżki  oliwy
  • 1 sztuka cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 100 ml  białego wina
  • 100 ml  wody
  • kilka łyżek posiekanej mięty
  • kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 1 sztuka liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Bób ugotuj, obierz ze skórki. Kiełbasę włóż do zimnej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Odcedź i pokrój w plastry.
  2. Boczek drobno posiekaj i podsmaż. Następnie dodaj posiekane cebulę i czosnek, smaż razem kilka minut, po czym dolej wino i wodę. Gdy płyn odparuje, dodaj kiełbasę i liść laurowy.
  3. Duś wszystko na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodaj bób oraz miętę i natkę. Dopraw solą oraz pieprzem i gotuj jeszcze 10 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Palce lizać


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE