Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 osób
Składniki
- 1 kg schabu wieprzowego,
- 1 sztuka cebula posiekana,
- sok z 2 grejpfrutów lub 1 szklanka soku grejpfrutowego z kartonu,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 3 gałązki świeżego tymianku
- 1/2 szklanki oleju roślinnego,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 sztuki zielone papryczki chilli
- sól.
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso pokrój na dowolne kawałki (w kostkę na szaszłyki, np: nadziewaj na przemian z obranymi ząbkami czosnku lub w plastry na steki, ale nie cieńsze niż 2 cm, by mięso zbyt szybko nie wyschło na ruszcie). 2. Mięso przełóż do plastikowego pojemnika i zalej sokiem z grejpfruta. 3. Dodaj posiekane: cebulę, czosnek, zielone papryczki chilli, łyżeczkę tymianku oraz sól i pieprz do smaku. Szczelnie zamknij i wstaw do lodówki na 12 godz. 4. Mięso piecz na rozgrzanym ruszcie ok. 6 minut z każdej strony. 5. Jeśli chcesz sprawdzić czy mięso jest gotowe, natnij mięso w najgrubszym miejscu, po wskazanym upływie czasu. Jeśli sok wypływający z nacięcia będzie przejrzysty, mięso jest gotowe do spożycia.