Dzisiaj jest: Wtorek, 21.01.2020 Imieniny: Agnieszki, Dzień Babci



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Cannelloni z mięsem


27.07.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Cannelloni z mięsem to danie inspirowane kuchnią włoską. Farsz do cannelloni można wzbogacić dodając do mięsa mielonego posiekane i podsmażone pieczarki.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 3 sztuki  cebula
  • 1 łyżka  olej
  • 400 g  mięso mielone
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 pęczek  natka pietruszki
  • 1 opakowanie  koncentrat pomidorowy
    mała puszka
  • 1 łyżeczka  tymianek
  • 2 łyżeczki  oregano
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • 125 ml  wino czerwone wytrawne
  • 10 sztuk  makaron cannelloni
  • 2 łyżki  tłuszcz
  • 1 puszka  pomidory
    obrane
  • 125 g  śmietana
  • 120 g  ser parmezan
    starty

Sposób przyrządzania:

  1. Cebule obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso mielone i mocno podsmaż, stale mieszając.
  2. Czosnek obierz. Natkę pietruszki opłucz i razem z czosnkiem drobno posiekaj. Dodaj koncentrat, tymianek i 1 łyżeczkę oregano. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Mięso duś na małym ogniu przez 20 minut. Dodaj do smaku wino.
  3. Makaron cannelloni wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj przez 5 minut, po czym wyjmij, odcedź i ostudź.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Rurki wypełnij masą mięsną i ułóż w naczyniu.
  5. Pomidory z puszki zmiksuj wraz z zalewą, wymieszaj ze śmietaną, dopraw do smaku solą, pieprzem i pozostałym oregano. Wymieszaj.
  6. Cannelloni polej sosem pomidorowym i posyp startym parmezanem. Wstaw na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

kermit

Posty : 13

Przepisy: 98


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE