Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2019 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Cepeliny


05.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 1 kg  ziemniaków
  • 400 g  mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 łyżka  suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1/3 łyżeczki  czarnego pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki  pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka  mąki ziemniaczanej
  • 2 sztuki cebule
  • 200 g  boczku wędzonego

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso wymieszaj z drobno posiekaną cebulą, majerankiem, solą oraz pieprzem. Dodaj kilka łyżek zimnej wody.
  2. Ziemniaki podziel na 3 części. Jedną część ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Pozostałe dwie części zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach, przełóż na gęste sito i po odciśnięciu soku (nie wylewaj go) dodaj do gotowanych ziemniaków. Sok z ziemniaków zlej, a skrobię z dna naczynia przełóż do ziemniaków. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wyrób wszystko na jednolitą masę.
  3. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż. Następnie dodaj do niego posiekaną 1 cebulę i zeszklij ją.
  4. Wilgotnymi dłońmi nabieraj porcje masy ziemniaczanej wielkości małego jabłka i rozpłaszczaj je na placek wielkości dłoni. Na środku układaj porcje mięsa i oblepiaj je ciastem. Gotuj po 3 kluski w osolonej wodzie na małym ogniu przez 15 minut. Podawaj z podsmażonym boczkiem i cebulą.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE