Dzisiaj jest: Niedziela, 24.09.2017 Imieniny: Gerarda i Teodora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5777

Cepeliny


05.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 1 kg  ziemniaków
  • 400 g  mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 łyżka  suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1/3 łyżeczki  czarnego pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki  pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka  mąki ziemniaczanej
  • 2 sztuki cebule
  • 200 g  boczku wędzonego

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso wymieszaj z drobno posiekaną cebulą, majerankiem, solą oraz pieprzem. Dodaj kilka łyżek zimnej wody.
  2. Ziemniaki podziel na 3 części. Jedną część ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Pozostałe dwie części zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach, przełóż na gęste sito i po odciśnięciu soku (nie wylewaj go) dodaj do gotowanych ziemniaków. Sok z ziemniaków zlej, a skrobię z dna naczynia przełóż do ziemniaków. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wyrób wszystko na jednolitą masę.
  3. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż. Następnie dodaj do niego posiekaną 1 cebulę i zeszklij ją.
  4. Wilgotnymi dłońmi nabieraj porcje masy ziemniaczanej wielkości małego jabłka i rozpłaszczaj je na placek wielkości dłoni. Na środku układaj porcje mięsa i oblepiaj je ciastem. Gotuj po 3 kluski w osolonej wodzie na małym ogniu przez 15 minut. Podawaj z podsmażonym boczkiem i cebulą.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE