Dzisiaj jest: Piątek, 23.02.2018 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Chili z mięsem i guacamole


14.01.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Chili z mięsem i guacamole to przepis na smaczne i sycące danie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki  cebula
  • 2 sztuki  marchew
  • 2 sztuki  seler naciowy
    łodygi
  • 5 łyżek  oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka  chili (przyprawa)
  • 1 łyżeczka  kminek
    mielony
  • 1 szczypta  cynamon
  • 500 g  mięso mielone
    wołowe
  • 400 g  pomidory
    z puszki
  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 400 g  fasola czerwona
    z puszki
  • 400 g  ciecierzyca
    z puszki
  • 5 gałązek  kolendra
  • 3 sztuki  awokado
    dojrzałe
  • sól
    do smaku
  • 2 sztuki  limonka
  • 2 sztuki  pomidory
  • 1 sztuka  chili papryczka
  • pieprz
    do smaku
  • 4 ząbki  czosnek
  • 400 g  ryż

Sposób przyrządzania:

  1. 1 cebulę oraz 3 ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj. Marchewki oraz seler naciowy pokrój na małe kawałki. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek.
  2. Na patelnię wrzuć pokrojone warzywa i całość podsmażaj, aż cebula się zrumieni. Dodaj chili, kminek i cynamon. Wrzuć mięso mielone i podsmaż.
  3. Dodaj pomidory z puszki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a następnie duś przez 20 minut. Paprykę pokrój w kostkę i wraz z osączoną fasolą oraz ciecierzycą dodaj do patelni.
  4. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i częścią posiekanej kolendry. Przez chwilę gotuj. Awokado obierz, przekrój na pół i usuń pestki. Pomidory obierz.
  5. Miąższ z awokado posiekaj i skrop sokiem z 1 limonki. Miąższ pomidorów pokrój w kostkę i dodaj do awokado. Dodaj 1 posiekaną cebulę, kolendrę i papryczkę chili.
  6. Dodaj resztę przeciśniętego przez praskę czosnku. Skrop pozostałą oliwą i sokiem z limonki. Dopraw. Podawaj z przygotowanym mięsem i ugotowanym ryżem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Alan

Posty : 9

Przepisy: 66


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE