Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml wody
- 35 g świeżych drożdży
- Farsz
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnku
- 6 sztuk pieczarek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- olej rzepakowy do smażenia
- sól
- pieprz
- 1 łyżka natki pietruszki
- Sos
- 2 łyżki miodu
- 6 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka octu winnego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże rozpuść z cukrem w 3 łyżkach letniej wody. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie dodaj mąkę, pozostałą wodę i wyrób ciasto. Odstaw na 2 godziny.
- Pieczarki oczyść, drobno pokrój. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Wszystkie składniki podsmaż przez 3 minuty na rozgrzanym oleju. Zdejmij z ognia, wlej sos sojowy i olej sezamowy. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, wsyp natkę i wymieszaj.
- Ciasto rozwałkuj na placek i wycinaj z niego placki o średnicy 7 cm. Na środku każdego ułóż łyżeczką farsz. Formuj półotwarte sakiewki z wywiniętym brzegiem.
- Sakiewki gotuj na parze w specjalnym naczyniu. Wymieszaj składniki na sos. Pierożki podawaj gorące z sosem w osobnym naczyniu.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia