Dzisiaj jest: Sobota, 14.12.2019 Imieniny: Alfreda i Izydora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Chrupiące udka z kurczaka


15.09.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Chrupiące udka z kurczaka najlepiej podawać z frytkami. Udka najlepiej natrzeć przyprawami kilka godzin wcześniej, aby mięso nabrało mocniejszego aromatu.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  kurczak
    udka
  • 2 sztuki  jajka
  • 50 ml  mleko
  • 500 ml  olej słonecznikowy
  • 3 łyżki  mąka pszenna
  • 100 g  płatki owsiane
    posiekane
  • 1 łyżeczka  zioła prowansalskie
  • 1/2 łyżeczki  mąka ziemniaczana
  • 1 łyżeczka  pieprz cayenne
  • pieprz biały
    mielony, do smaku
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso dokładnie umyj, osusz i oddziel od kości. Pokrój w szerokie plastry.
  2. Do miski wsyp mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz płatki owsiane. Na koniec dopraw białym pieprzem, szczyptą soli, pieprzem cayenne oraz ziołami prowansalskimi. Składniki dokładnie wymieszaj.
  3. Jajka wbij do oddzielnej miski i rozkłóć. Dodaj mleko i wymieszaj. Każdy kawałek kurczaka obtocz w jajkach, a następnie w panierce.
  4. W garnku rozgrzej olej. Kawałki kurczaka smaż przez 15 minut na rumiano. Gdy udka będą już gotowe, wyłóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Garfield

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE