Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg kurczak
udka - 2 sztuki jajka
- 50 ml mleko
- 500 ml olej słonecznikowy
- 3 łyżki mąka pszenna
- 100 g płatki owsiane
posiekane - 1 łyżeczka zioła prowansalskie
- 1/2 łyżeczki mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka pieprz cayenne
- pieprz biały
mielony, do smaku - sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso dokładnie umyj, osusz i oddziel od kości. Pokrój w szerokie plastry.
- Do miski wsyp mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz płatki owsiane. Na koniec dopraw białym pieprzem, szczyptą soli, pieprzem cayenne oraz ziołami prowansalskimi. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Jajka wbij do oddzielnej miski i rozkłóć. Dodaj mleko i wymieszaj. Każdy kawałek kurczaka obtocz w jajkach, a następnie w panierce.
- W garnku rozgrzej olej. Kawałki kurczaka smaż przez 15 minut na rumiano. Gdy udka będą już gotowe, wyłóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku