Dzisiaj jest: Sobota, 23.11.2019 Imieniny: Klemensa i Amelii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Ciecierzyca po bretońsku


03.12.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Ciecierzyca po bretońsku to idealny przepis kulinarny na pożywny i rozgrzewający obiad, który doskonale sprawdzi się w zimne dni.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 500 g  ciecierzyca
  • 400 g  kiełbasa
  • 200 g  boczek wędzony
  • 1 sztuka  cebula
    duża
  • 1 szklanka  passata
  • 1-2 łyżki  masło klarowane
  • koncentrat pomidorowy
  • majeranek
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ciecierzycę przepłucz, zalej zimną wodą sporo ponad poziom nasion i odstaw na noc.
  2. Następnego dnia ugotuj ciecierzycę według instrukcji na opakowaniu ciecierzycy np. marki Halina (trwa to ok. 90 minut).
  3. Boczek, kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę.
  4. Przełóż boczek na dużą patelnię, smaż powoli, na dość słabym ogniu, aby ładnie się wysmażył i wytopił.
  5. Jeśli boczek nie oddał zbyt wiele tłuszczu, dodaj masło klarowane. Przełóż kiełbasę na patelnię z boczkiem i smaż kilka minut do lekkiego zarumienienia często mieszając.
  6. Dodaj cebulę i całość smaż ok. 3 minuty mieszając.
  7. Dodaj do podsmażonych produktów odsączoną, ugotowaną ciecierzycę, wymieszaj.
  8. Wlej passatę oraz dodaj koncentrat pomidorowy i majeranek. Wymieszaj i gotuj kilka minut mieszając. Jeżeli gęstość jest zbyt duża, dodaj odpowiednią ilość wody.
  9. Całość na końcu dopraw do smaku. Podawaj z ulubionym pieczywem lub ziemniakami. Danie na talerzu możesz też posypać natką pietruszki lub świeżym majerankiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 78

Przepisy: 95


Zobacz więcej na temat:

przepisy na dania mięsneciecierzyca


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE