Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 8 sztuk filet z kurczaka
- sól
do smaku - pieprz biały
do smaku - 4 plastry ser gruyere
- 2 łyżki mąka
- 1 sztuka jajka
- bułka tarta
do panierowania - olej
do smażenia
- Dodatkowo:
- 1 sztuka cytryna
- natka pietruszki
do ozdoby
|
|
Sposób przyrządzania:
- Umyj filety w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj solą oraz pieprzem.
- Ułóż na 4 filetach po plasterku sera, a na nich pozostałe filety.
- Wysyp mąkę i bułkę tartą na talerze, a w głębokim naczyniu roztrzep widelcem jajko.
- Obtocz filety najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Dobrze dociśnij panierkę.
- Rozgrzej olej w głębokiej patelni.
- Smaż filety po mniej więcej 6 minut z obu stron na złotobrązowy kolor, po czym osącz je na papierowym ręczniku.
- Umyj i otrząśnij z wody natkę pietruszki. oderwij listki od gałązek.
- Umyj cytrynę w gorącej wodzie, osusz, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w cienkie plasterki.
- Przed podaniem ozdób filety listkami pietruszki i cząstkami cytryny.