Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 450 g ziemniaki
- 2 sztuki cukinia
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnek
- 250 g mięso mielone
- 3 łyżki olej rzepakowy
- 200 g jogurt grecki
- 100 g ser edamski
- 300 g przecier pomidorowy
- 2 łyżeczki przyprawa gyros
- 1 łyżeczka zioła prowansalskie
- sól
do smaku - pieprz czarny
mielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastry i ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedź. Cukinie pokrój wzdłuż i obsmaż na rozgrzanej łyżce oleju.
- Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj mięso i smaż jeszcze przez 6 minut. Dopraw przyprawą do gyrosa, ziołami, solą i pieprzem. Wlej przecier i duś przez 15 minut.
- Naczynie żaroodporne wyłóż plastrami cukinii, na nich rozłóż ziemniaki i posmaruj 1/3 jogurtu. Wyłóż połowę mięsa z sosem, przykryj cukinią, pozostałym ziemniakami, posmaruj jogurtem i przełóż resztę mięsa.
- Wierzch przykryj cukinią, posmaruj pozostałym jogurtem i połóż na nim kawałki sera. Piecz 30 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia