Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 kg cynadry
- 50 dag cebula
- oliwa
- 8 ziarenek czarny pieprz
- 5 ziarenek ziele angielskie
- 2 sztuki liście laurowe
- 2 szklanki wywar z jarzyn
lub rosół - sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dokładnie oczyszczone nerki kroimy w plasterki, zalewamy wrzątkiem, trzymamy przez 2 minuty na ogniu, cedzimy na sicie.
- Przekładamy do garnka, ponownie zalewamy wrzątkiem, zagotowujemy, trzymamy przez 2 minuty na ogniu.
- Ugotowane nerki cedzimy i ponownie wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez 5- 8 minut.
- Kolejny raz cedzimy na sicie, przelewamy wrzątkiem i pozostawiamy do odsączenia.
- Na tłuszczu zasmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, odsuwamy na bok, wrzucamy na tłuszcz odsączone cynaderki, całość zasmażamy, przez 3 minuty.
- Dorzucamy przyprawy, podlewamy rosołem i dusimy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Nerki są gotowe, gdy mięso jest kruche, a cebula całkowicie rozprużona utworzy aromatyczny, gęsty sos.