Dzisiaj jest: Sobota, 18.08.2018 Imieniny: Heleny i Bronisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Czosnkowy boczek z ziemniaczanym puree


17.08.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  boczku wędzonego
  • 1 sztuka cebula
  • 3-4 ząbki  czosnku
  • 2 sztuki jabłka
  • 500 g  ziemniaków
  • 2 łyżki  śmietany 12%
  • 2 łyżki  oleju rzepakowego
  • 1-2 sztuki gałązki natki pietruszki
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obierz, pokrój w talarki i wyłóż nią dno naczynia żaroodpornego. Na wierzchu połóż boczek w jednym kawałki. Obłóż go nieobranymi ząbkami czosnku, podlej 5-6 łyżkami wody, przykryj folią aluminiową i piecz 60 minut w 170 st. C. Następnie dodaj pokrojone w ósemki jabłka i piecz bez przykrycia jeszcze 30 minut.
  2. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź, dodaj 2 łyżki śmietany i dokładnie rozgnieć tłuczkiem na puree. Posyp posiekaną natką pietruszki.
  3. Boczek pokrój w plastry i podawaj z ziemniaczanym puree.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE