Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g mielona wołowina
- 1/2 sztuki cebula biała
- 1 ząbek czosnek
mały - 4 sztuki ogórek konserwowy
- 2 łyżeczki musztarda
- 1 sztuka żółtko z jajka
- 4 sztuki bułka pszenna
do burgerów - 2 łyżki majonez
- 100 ml przecier pomidorowy
- 90 g mieszanka sałat
z rukolą - 1 sztuka pomidory
- 1 sztuka cebula czerwona
- 1 łyżka olej rzepakowy
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso przełóż do miski. Dodaj pokrojone w kostkę białą cebulę i jeden ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, żółtko i łyżkę oleju. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wyrób na jednolitą masę. Z powstałej masy uformuj 4 okrągłe kotlety i schłodź je w lodówce.
- Pozostałe ogórki, pomidor i czerwoną cebulę pokrój w plastry. Majonez wymieszaj z przecierem pomidorowym. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C i podgrzej w nim przekrojone na pół bułki do hamburgerów.
- Na patelni grillowej, na rozgrzanym oleju usmaż kotlety. Następnie zdejmij je na talerz i odstaw na chwilę.
- Podgrzane połówki bułek posmaruj sosem majonezowym, połóż po porcji sałaty, plaster pomidora i kotlet. Na wierzch połóż plaster ogórka i cebulę. Podawaj z dodatkowym sosem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia