Dzisiaj jest: Wtorek, 26.03.2019 Imieniny: Teodora i Emanuela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5839

Domowe burgery z mięsa mielonego


24.01.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Domowe burgery z mielonej wołowiny to tańsza i zdrowsza alternatywa dla dań serwowanych w barach szybkiej obsługi.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 300 g  mielona wołowina
  • 1/2 sztuki  cebula biała
  • 1 ząbek  czosnek
    mały
  • 4 sztuki  ogórek konserwowy
  • 2 łyżeczki  musztarda
  • 1 sztuka  żółtko z jajka
  • 4 sztuki  bułka pszenna
    do burgerów
  • 2 łyżki  majonez
  • 100 ml  przecier pomidorowy
  • 90 g  mieszanka sałat
    z rukolą
  • 1 sztuka  pomidory
  • 1 sztuka  cebula czerwona
  • 1 łyżka  olej rzepakowy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso przełóż do miski. Dodaj pokrojone w kostkę białą cebulę i jeden ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, żółtko i łyżkę oleju. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wyrób na jednolitą masę. Z powstałej masy uformuj 4 okrągłe kotlety i schłodź je w lodówce.
  2. Pozostałe ogórki, pomidor i czerwoną cebulę pokrój w plastry. Majonez wymieszaj z przecierem pomidorowym. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C i podgrzej w nim przekrojone na pół bułki do hamburgerów.
  3. Na patelni grillowej, na rozgrzanym oleju usmaż kotlety. Następnie zdejmij je na talerz i odstaw na chwilę.
  4. Podgrzane połówki bułek posmaruj sosem majonezowym, połóż po porcji sałaty, plaster pomidora i kotlet. Na wierzch połóż plaster ogórka i cebulę. Podawaj z dodatkowym sosem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Maks07

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 8

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE