Dzisiaj jest: Sobota, 07.12.2019 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Domowe pierogi z mięsem


10.01.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Domowe pierogi z mięsem najlepiej podawać prosto z wody, polane masłem i cebulką. Jeśli farsz wyjdzie zbyt suchy, można go podlać odrobiną rosołu pozostałego po gotowaniu mięsa i warzyw.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto:
  • 1 kg  mąka pszenna
  • 1 sztuka  jajka
  • 1.5 szklanek  woda
    bardzo ciepła
  • 3 łyżki  olej
  • 20 g  sól
    Farsz:
  • 400 g  mięso wołowe
    na rosół
  • 400 g  pręgi wołowe
  • 600 g  mięso drobiowe
  • 3 sztuki  marchew
  • 2 sztuki  pietruszka
  • 1/4 sztuki  seler korzeniowy
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 łyżki  masło
    Dodatkowo:
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Składniki na ciasto zagnieć.
  2. Mięso zalej wodą. Dodaj oczyszczone, umyte warzywa i gotuj do miękkości. Wystudzone mięso oczyść z kości. Mięso i warzywa z rosołu zmiel. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Do masy mięsnej dodaj cebulę i wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Ciasto rozwałkuj i za pomocą szklanki wytnij koła. Na każdy placek nałóż porcję farszu, zlep brzegi.
  4. Pierogi wrzucaj do gotującej się, osolonej wody. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty od wypłynięcia.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Minion

Posty : 6

Przepisy: 41


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE