Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.11.2019 Imieniny: Anieli i Romana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Domowy cheeseburger z sosem czosnkowym


09.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 500 g  mięsa mielonego
  • 1 sztuka cebula
  • 1 sztuka ogórek konserwowy
  • 1 łyżka  śmietany 18%
  • 1 łyżka  ostrej musztardy
  • 3 łyżki  oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • 8 sztuk plasterków sera żółtego
  • 8 sztuk bułek
  • 8 sztuk liści sałaty
    Sos czosnkowy
  • 1 główka  czosnku
  • 1/2 szklanki  oliwy
  • sól
  • sok z cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę i ogórek drobno pokrój i podsmaż na łyżce oleju. Gdy ostygną, dodaj je do mięsa mielonego razem ze śmietaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i wyrób wszystko na gładką masę.
  2. Z mięsa formuj kulki, następnie spłaszcz je dłonią i obracaj na blacie, by kotlety były okrągłe i lekko spłaszczone. Gotowe kotlety smaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.
  3. Bułki przekrój na pół, na każdej połóż plaster sera i włóż na 2 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Obok połóż górne części bułek.
  4. Czosnek na sos obierz i zmiksuj. Powoli wlewaj do niego oliwę i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny.
  5. Bułki wyjmij z piekarnika, ułóż na nich po kotlecie, polej sosem, ozdób liściem sałaty i przykryj górą bułki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE