Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Empanadas z farszem fasolowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 400 g  fasoli z puszki
  • 1 sztuka pierś kurczaka
  • 150 g  hiszpańskiej kiełbaski chorizo
  • 1 sztuka czerwona cebula
  • 500 g  ciasta francuskiego
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 1 sztuka szkl. bulionu
  • 2 łyżki  sosu sojowego
  • 1 łyżeczka  papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki  chili
  • 1 sztuka jajko
  • olej
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Pierś kurczaka pokrój w drobną kostkę, oprósz solą oraz pieprzem i obsmaż na łyżce oleju na złoty kolor. Usmażone mięso połącz z odcedzoną i opłukaną fasolą.
  2. Kiełbaskę oraz cebulę pokrój w kostkę i smaż na patelni przez 5-7 minut, co chwilę mieszając. Połącz z mięsem oraz fasolą i dokładnie wymieszaj.
  3. Na patelnię po smażeniu kiełbasy włóż koncentrat, wlej bulion, dodaj sos sojowy, paprykę w proszku, chili, dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj około 7 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj do farszu i wymieszaj.
  4. Z ciasta francuskiego powycinaj szklanką kółka o średnicy 5-7 cm.
  5. Na połowie kółek ułóż farsz i przykryj pozostałymi krążkami ciasta. Dokładnie zlep brzegi. Wierzch pierożków posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw je do piekarnika. Piecz 25 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Po upieczeniu brzegi pierożków obtocz w mielonej papryce.
  6. Gotowe pierożki podawaj z dipem serowym.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE