Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Eskalopki cielęce zapiekane


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy bardzo gorące, z dodatkiem zasmażonego szpinaku lub z fasolką szparagową.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 40 dag  cielęcina
  • oliwa
    i masło, pół na pół
  • 2 plastry  szynka gotowana
  • 4 plastry  ser ementaler
  • sok z cytryny
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • mąka krupczatka
    do panierowania

Sposób przyrządzania:

  1. Wychłodzone mięso kroimy w poprzek włókien na 4 równej wielkości grubości plastry, każdy ugniatamy w dłoniach, nacinamy w kilku miejscach brzeg, oprószamy solą, pieprzem, panierujemy w mące i rumienimy na gorącym tłuszczu przez 3 minuty z obu stron.
  2. Zrumienione układamy w naczyniu do zapiekania, każdy plaster zalewamy łyżeczką soku z cytryny.
  3. Na porcji mięsa układamy pół plastra szynki i plasterek sera, polewamy tłuszczem, w którym eskalopki się rumieniły, i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika na 8-10 minut (nie dłużej!).



Przepis dodany przez:

Posty : 3

Przepisy: 49


Zobacz więcej na temat:

eskalopkiprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE