Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Eskalopki w serowej skorupce


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 800 g  filetu z piersi indyka
  • 3-4 łyżki  mąki pszennej
  • 3/4 szklanki  bułki tartej
  • 50 g  twardego sera żółtego
  • 50 g  sera mozzarella
  • 2 sztuki jajka
  • 2 łyżki  kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki  oliwy
  • sól
  • świeżo mielony biały pieprz
    Surówka
  • 3 sztuki duże marchewki
  • 2-3 sztuki łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki  oliwy
  • 2 łyżki  octu winnego
  • sól
  • mielony czarny pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Filety z indyka umyj, osusz i pokrój na 6 niewielkich kawałków. Każdy z nich owiń folią spożywczą i lekko rozbij. Usuń folię, oprósz mięso solą, pieprzem i mąką.
  2. Żółty ser oraz mozzarellę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, wymieszaj z bułką tartą. Jajka roztrzep ze śmietaną. Eskalopki zanurzaj w jajkach ze śmietaną, a następnie w mieszance serów z bułką tartą. Panierkę mocno dociśnij dłonią do mięsa. Skrop je oliwą i smaż na rumiano na patelni teflonowej.
  3. Marchewki obierz, umyj, potnij w cienkie słupki. Łodygi selera oczyść, pokrój w plasterki. Warzywa wymieszaj w misce. Ocet utrzyj z solą i pieprzem. Dodaj oliwę i ubij gęsty sos. Polej nim marchewkę z selerem.
  4. Gotowe kotleciki podawaj z surówką i ziemniakami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE