Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 800 g filetu z piersi indyka
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 50 g twardego sera żółtego
- 50 g sera mozzarella
- 2 sztuki jajka
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 4 łyżki oliwy
- sól
- świeżo mielony biały pieprz
- Surówka
- 3 sztuki duże marchewki
- 2-3 sztuki łodygi selera naciowego
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- sól
- mielony czarny pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety z indyka umyj, osusz i pokrój na 6 niewielkich kawałków. Każdy z nich owiń folią spożywczą i lekko rozbij. Usuń folię, oprósz mięso solą, pieprzem i mąką.
- Żółty ser oraz mozzarellę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, wymieszaj z bułką tartą. Jajka roztrzep ze śmietaną. Eskalopki zanurzaj w jajkach ze śmietaną, a następnie w mieszance serów z bułką tartą. Panierkę mocno dociśnij dłonią do mięsa. Skrop je oliwą i smaż na rumiano na patelni teflonowej.
- Marchewki obierz, umyj, potnij w cienkie słupki. Łodygi selera oczyść, pokrój w plasterki. Warzywa wymieszaj w misce. Ocet utrzyj z solą i pieprzem. Dodaj oliwę i ubij gęsty sos. Polej nim marchewkę z selerem.
- Gotowe kotleciki podawaj z surówką i ziemniakami.
Źródło przepisu: Smacznego!