Dzisiaj jest: Środa, 20.11.2019 Imieniny: Feliksa i Anatola



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Eskalopki w serowej skorupce


04.10.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 800 g  filetu z piersi indyka
  • 3-4 łyżki  mąki pszennej
  • 3/4 szklanki  bułki tartej
  • 50 g  twardego sera żółtego
  • 50 g  sera mozzarella
  • 2 sztuki jajka
  • 2 łyżki  kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki  oliwy
  • sól
  • świeżo mielony biały pieprz
    Surówka
  • 3 sztuki duże marchewki
  • 2-3 sztuki łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki  oliwy
  • 2 łyżki  octu winnego
  • sól
  • mielony czarny pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Filety z indyka umyj, osusz i pokrój na 6 niewielkich kawałków. Każdy z nich owiń folią spożywczą i lekko rozbij. Usuń folię, oprósz mięso solą, pieprzem i mąką.
  2. Żółty ser oraz mozzarellę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, wymieszaj z bułką tartą. Jajka roztrzep ze śmietaną. Eskalopki zanurzaj w jajkach ze śmietaną, a następnie w mieszance serów z bułką tartą. Panierkę mocno dociśnij dłonią do mięsa. Skrop je oliwą i smaż na rumiano na patelni teflonowej.
  3. Marchewki obierz, umyj, potnij w cienkie słupki. Łodygi selera oczyść, pokrój w plasterki. Warzywa wymieszaj w misce. Ocet utrzyj z solą i pieprzem. Dodaj oliwę i ubij gęsty sos. Polej nim marchewkę z selerem.
  4. Gotowe kotleciki podawaj z surówką i ziemniakami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Blueberry

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE