Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Farsz
- 3 szklanki pora pokrojonego w cienkie plasterki
- 3 szklanki pieczarek pokrojonych w grube plasterki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki pokruszonego świeżego chleba
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej pietruszki
- Dodatkowo
- 1/2 łyżeczki skruszonego suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 sztuki polędwice wieprzowe
- 1 łyżka musztardy
- Sos czosnkowo-majonezowy
- 1 główka czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki majonezu
- sól
- pieprz
- cukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Farsz: Na rozgrzanej oliwie podsmaż pory oraz pieczarki. Dopraw je tymiankiem, solą, pieprzem i smaż jeszcze 2-3 minuty. Warzywa delikatnie ostudź, po czym zmiksuj w blenderze. Dodaj miąższ chleba, parmezan i pietruszkę. Wymieszaj.
- Sos czosnkowo-majonezowy: Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Dodaj majonez, oliwę, szczyptę soli, pieprzu oraz cukru. Całość wymieszaj.
- Polędwiczki nadziewane: Mięso umyj, osusz, rozetnij wzdłuż i rozbij na duży płat. Każdą polędwiczkę przykryj połową nadzienia, rozprowadź równą warstwę na powierzchni mięsa. Zaczynając od jednego z krótszych brzegów zroluj mięso nadzieniem do środka.
- Obwiąż białą nitką w dwóch lub trzech miejscach. Mięso posmaruj musztardą i oprósz solą oraz pieprzem. Ruloniki ułóż obok siebie w niewielkiej foremce. Piecz 35-45 minut w temperaturze 180 st. C. Po tym czasie wyjmij danie z piekarnika, odstaw na 10 minut, a następnie pokrój w plastry. Podawaj ciepłe z sosem czosnkowo-majonezowym.
Źródło przepisu: moja Kuchnia