Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Faszerowana polędwica wieprzowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Farsz
  • 3 szklanki  pora pokrojonego w cienkie plasterki
  • 3 szklanki  pieczarek pokrojonych w grube plasterki
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki  pokruszonego świeżego chleba
  • 1/2 szklanki  startego parmezanu
  • 1/4 szklanki  posiekanej świeżej pietruszki
    Dodatkowo
  • 1/2 łyżeczki  skruszonego suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1/4 łyżeczki  pieprzu
  • 2 sztuki polędwice wieprzowe
  • 1 łyżka  musztardy
    Sos czosnkowo-majonezowy
  • 1 główka  czosnku
  • 1 łyżeczka  oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki  majonezu
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przyrządzania:

  1. Farsz: Na rozgrzanej oliwie podsmaż pory oraz pieczarki. Dopraw je tymiankiem, solą, pieprzem i smaż jeszcze 2-3 minuty. Warzywa delikatnie ostudź, po czym zmiksuj w blenderze. Dodaj miąższ chleba, parmezan i pietruszkę. Wymieszaj.
  2. Sos czosnkowo-majonezowy: Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Dodaj majonez, oliwę, szczyptę soli, pieprzu oraz cukru. Całość wymieszaj.
  3. Polędwiczki nadziewane: Mięso umyj, osusz, rozetnij wzdłuż i rozbij na duży płat. Każdą polędwiczkę przykryj połową nadzienia, rozprowadź równą warstwę na powierzchni mięsa. Zaczynając od jednego z krótszych brzegów zroluj mięso nadzieniem do środka.
  4. Obwiąż białą nitką w dwóch lub trzech miejscach. Mięso posmaruj musztardą i oprósz solą oraz pieprzem. Ruloniki ułóż obok siebie w niewielkiej foremce. Piecz 35-45 minut w temperaturze 180 st. C. Po tym czasie wyjmij danie z piekarnika, odstaw na 10 minut, a następnie pokrój w plastry. Podawaj ciepłe z sosem czosnkowo-majonezowym.
Smacznego!


Źródło przepisu: moja Kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE