Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Faszerowane kalarepy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Przepis na faszerowane kalarepy można przygotować również w wersji bezmięsnej. Należy wówczas zastąpić mięso fasolką szparagową, brokułem, pieczarkami i serem camembert.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 5 sztuk  kalarepa
  • 500 g  mięso mielone
    wołowe
  • 250 g  papryka czerwona
  • 1 sztuka  cebula
    duża
  • 1/2 sztuki  cukinia
    mała
  • 1 sztuka  jajka
  • 1 łyżka  koncentrat pomidorowy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kalarepy oczyść, umyj i zetnij z każdej wieczko. Następnie wydrąż za pomocą łyżki.
  2. Na patelni podsmaż mięso mielone razem z posiekaną cebulą. Gdy mięso się usmaży zdejmij patelnię z ognia i dodaj do niego pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojoną w plastry cukinię. Wymieszaj.
  3. Tak przygotowane nadzienie przełóż do miski. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj i zostaw do ostygnięcia. Gdy farsz będzie zimny, dodaj do niego surowe jajko i wymieszaj.
  4. Gotowym farszem wypełnij kalarepy. Przykryj je odciętymi wcześniej wieczkami i ułóż w szerokim garnku. Kalarepy zalej wodą na wysokość ok. 4 cm. Duś na małym ogniu przez 40 minut. Powstały sos wymieszaj z koncentratem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Zobacz więcej na temat:

kalarepaprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE