Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Faszerowany kurczak


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Faszerowanego kurczaka najlepiej podawać z gotowanymi ziemniakami.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 4 kromki  chleb tostowy
  • 150 g  śmietana
  • 100 g  masło
  • 1 sztuka  jajka
  • 1 pęczek  natka pietruszki
  • 2 sztuki  kurczak
    młody
  • 3 gałązki  rozmaryn
  • 100 g  boczek
  • 2 sztuki  cebula
  • 200 ml  wino białe wytrawne
  • 2 sztuki  liście laurowe
  • 6 ziarenek  ziele angielskie
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Z kromek chleba odetnij skórkę, a miąższ pokrój w kostkę. Przełóż do miski, dodaj śmietanę i odstaw na chwilę. Masło rozpuść i ostudź. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
  2. Do chleba ze śmietaną dodaj jajko, roztopione masło oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą. Wszystko dokładnie wymieszaj zagniatając.
  3. Kurczaki umyj, osusz i oczyść. Mięso natrzyj solą oraz pieprzem. Rozmaryn umyj, osusz, posiekaj i posyp nim mięso. Kurczaki wypełnij farszem chlebowym i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  4. Cebulę obierz i razem z boczkiem pokrój, po czym obłóż nimi mięso. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Kurczaki podlej białym winem i odrobiną wody. Piecz 60 minut w 190 st. C, od czasu do czasu podlewając powstałym sosem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE