Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2019 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5842

Filet z kurczaka po indyjsku


21.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

indyjska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  filetu z kurczaka
  • 2 łyżki  oleju
  • 4 ząbki  czosnku
  • 30 g  świeżego imbiru
  • 2 łyżki  białego octu winnego
  • 190 g  przecieru pomidorowego
  • 200 ml  słodkiej śmietany 30%
  • 1 sztuka puszka pomidorów pelati
  • 1 sztuka cebula
  • 50 g  masła
  • 1 łyżeczka  cynamonu
  • 1 łyżeczka  pieprzu cayenne
  • 2 łyżki  curry
  • 1 kostka  rosołowa drobiowa
  • ryż
  • 100 g  orzechów nerkowca
  • natka pietruszki lub kolendra
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka umyj, pokrój w małą kostkę, posól i podsmaż na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.
  2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, wrzuć do miseczki. Dodaj starty świeży imbir i wymieszaj. Podsmaż wszystko na rozgrzanym maśle.
  3. Wymieszaj cynamon, pieprz cayenne oraz curry i wsyp na patelnię, gdy cebula się zeszkli. Dokładnie wymieszaj. Wlej 2 łyżki octu winnego.
  4. Dodaj 200 ml śmietany, 190 g przecieru pomidorowego i pomidory z puszki. Po wymieszaniu wlej szklankę wody i dodaj kostkę rosołową. Wrzuć mięso do sosu i wymieszaj.
  5. Zagotuj osoloną wodę, wrzuć ryż i ugotuj.
  6. Orzechy nerkowca rozdrobnij w moździerzu. Połowę wrzuć do sosu i gotuj 10-15 minut.
  7. Ryż wyłóż na talerz, polej przygotowanym sosem z mięsem, posyp resztą orzechów i udekoruj natką pietruszki lub kolendrą.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE