Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 600 g filet z kurczaka
- 100 g szpinak
- 70 g ser feta
- 3 ząbki czosnek
- 2 łyżki bułka tarta
- 1 sztuka papryka czerwona
- 250 g cukinia
- 1 sztuka cebula czerwona
- 1/2 sztuki cytryna
- 4 łyżki olej rzepakowy
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szpinak opłucz, rozłóż w durszlaku i przelej wrzątkiem. Odcedź, odciśnij i przełóż do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, skórkę otartą z cytryny i pokruszony ser. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj.
- Kurczaka umyj, osusz i natnij wzdłuż tworząc kieszonkę. Do środka włóż farsz szpinakowo-serowy i zepnij brzegi kieszonki wykałaczkami. Tak przygotowanego kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Paprykę i cukinię pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wszystkie warzywa oraz nieobrane ząbki czosnku rozłóż równomiernie w drugim naczyniu żaroodpornym. Skrop sokiem z cytryny i pozostałym olejem.
- Oba naczynia włóż do piekarnika i piecz 40 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia