Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 sztuka duży seler
- 3 łyżki mąki
- 3 sztuki jajka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- Kurczak pieczony w pomarańczach
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piersi z kurczaka umyj, osusz, przekrój na pół i lekko rozbij. Oprósz solą oraz pieprzem, owiń folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
- Seler obierz, opłucz i osusz. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do startego selera dodaj jajka oraz mąkę. Składniki starannie połącz, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej.
- Na gorący tłuszcz wyłóż 1/4 masy z selera, formując 2 placki. Na nich rozłóż piersi z kurczaka. Mięso przykryj porcją selerowego ciasta. Zrumień. W ten sam sposób usmaż pozostałe dwa kawałki kurczaka.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku