Przygotowanie:
Kuchnia:
niemiecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 60 dag karkówki lub łopatki
- 10 dag wędzonej kiełbasy
- 10 dag szynki (wędliny)
- 1 sztuka cebula
- 2 sztuki ogórki kiszone
- 2 sztuki ogórki konserwowe
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 l bulionu
- 2 łyżki mąki
- 5 sztuk ziaren ziela angielskiego
- 2-3 sztuki liście laurowe
- 100 ml oleju
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w półplasterki, a szynkę w paski. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ogórki pokrój w małą kostkę.
- W garnku rozgrzej połowę oleju i smaż na nim przez 20 minut mięso. Następnie wyjmij mięso i wlej pozostały olej. Włóż szynkę i kiełbasę, smaż przez 5 minut. Dodaj cebulę i duś przez 10 minut. Oprósz mąką i wymieszaj.
- Do potrawy włóż mięso i wlej bulion. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Duś przez 60 minut. Następnie dodaj ogórki oraz koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Duś jeszcze 15 minut.
Źródło przepisu: przyślij przepis!