Dzisiaj jest: Niedziela, 22.07.2018 Imieniny: Magdaleny i Bolesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Francuski placek mięsny


15.06.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Francuski placek mięsny najlepiej podawać z sałatą. Przed podaniem można danie udekorować natką pietruszki.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 300 g  mięso mielone
    mieszane
  • 150 g  boczek wędzony
  • 2 sztuki  szalotka
  • 200 g  marchew
  • 1 opakowanie  ciasto francuskie
  • 1 sztuka  jajka
  • 3 sztuki  żółtko z jajka
  • 1 szczypta  gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka  olej
  • sól
    do smakudo smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Szalotki obierz, posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Marchewki umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Tak przygotowane składniki podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju. Następnie dodaj mięso i duś razem przez chwilę. Zdejmij z ognia.
  2. 3 żółtka wymieszaj ze szczyptą gałki muszkatołowej. Dodaj sól oraz pieprz do smaku. Powstałą mieszankę wlej do warzyw z mięsem i wymieszaj.
  3. Ciasto francuskie lekko rozwałkuj i podziel na 2 kawałki. Jednym wylep dno oraz boki formy do tarty. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
  4. Na ciasto wyłóż farsz mięsno-warzywny. Przykryj drugim płatem ciasta. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem, po czym zrób w cieście niewielki otwór, aby w trakcie pieczenia mogła z niego ulecieć para.
  5. Tak przygotowaną potrawę wstaw do piekarnika. Piecz 40 minut w 200 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Teddy

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE