Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 opakowanie ciasto francuskie
- 100 g ser żółty
- 2 sztuki filet z kurczaka
- 1 sztuka brokuł
- 1 sztuka jajka
- 50 g sezam ziarenka
- sól
do smaku - przyprawa gyros
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni. Gdy kawałki kurczaka się zrumienią, oprósz je przyprawą do gyrosa i wymieszaj.
- Brokuł opłucz, po czym osusz. Następnie podziel na różyczki i gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie.
- Płat ciasta francuskiego wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie na środku ułóż kawałki kurczaka oraz brokułu. Posyp startym żółtym serem.
- Ciasto natnij na bokach. Liczba pasków musi być taka sama po prawej i lewej stronie.
- Paski ciasta zaplataj na przemian. Warkocz dokładnie posmaruj rozkłóconym jajkiem, a następnie oprósz sezamem. Piecz w 200 st. C przez 20 minut.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku