Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2019 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Gołąbki dla leniwych


01.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 200 g  mielonego mięsa wieprzowego
  • 100 g  ryżu
  • 150 g  białej kapusty
  • 250 g  dyni
  • 1 sztuka duża cebula
  • 1 sztuka duży pomidor
  • 1 łyżka  oliwy
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka  curry
  • 50 g  śmietany
  • olej do smażenia
  • maggi w płynie
  • 1 l  bulionu z kostki
  • 1 sztuka liść laurowy

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso wymieszaj z surowym ryżem i poszatkowaną kapustą. Cebulę obierz i posiekaj. Połowę zrumień na rozgrzanym oleju, ostudź i dodaj do kapusty. Składniki dopraw solą, pieprzem i maggi.
  2. Z powstałej masy uformuj kotleciki, zrumień je ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, po czym wyłóż do naczynia żaroodpornego i zalej połową bulionu. Do sznycelków dorzuć liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Całość piecz pod przykryciem przez 30-45 minut w temperaturze 180 st. C.
  3. Przygotuj sos: dynię obierz, pokrój w kostkę i wraz z pozostałą cebulą wyłóż na blachę. Warzywa skrop oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz do czasu, aż się zrumienią. Do reszty bulionu dodaj pokrojony w kostkę pomidor, curry, śmietanę i upieczone warzywa.
  4. Składniki gotuj do miękkości, po czym zmiksuj blenderem i przetrzyj przez sito. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Sos podawaj jako dodatek do gołąbków.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE