Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- 10 liści kapusta włoska
- 250 g mięso mielone
chude - 150 g krewetki
surowe, obrane i drobno posiekane - 1 łyżka mąka kukurydziana
czubata - 1/2 łyżeczki chili (przyprawa)
- 1 sztuka jajka
- 2 łyżki olej
- 1 sztuka por
- sól
do smaku - 1/2 ząbki czosnek
posiekany - 1/2 sztuki chili papryczka
czerwona - sos sojowy
do serwowania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do dużego garnka z wrzącą wodą włóż liście kapusty, lekko posól i gotuj przez 2 minuty. Następnie odcedź liście i osusz.
- Mięso i krewetki włóż do miski. Dodaj mąkę kukurydzianą, chili w proszku oraz jajko. Dopraw do smaku solą i wymieszaj.
- Ze sparzonych i osuszonych liści kapusty wytnij nożykiem twarde części. Na każdy liść nałóż po 2 łyżki mięsnego farszu.
- Gołąbki zwijaj, zakładając boki liści na siebie. Koszyczek do gotowania na parze wyłóż papierem do pieczenia i podziuraw w kilku miejscach.
- Gołąbki ułóż w koszyczku łączeniem do dołu. Garnek przykryj i wstaw do szerokiego garnka z wrzątkiem. Gotuj przez 20 minut.
- Por pokrój w słupki i usmaż na rozgrzanym oleju wraz z czosnkiem. Gołąbki podawaj posypane papryczką chili wraz z porem i sosem sojowym.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku