Dzisiaj jest: Niedziela, 19.08.2018 Imieniny: Bolsława i Juliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym


21.11.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 sztuka duża główka kapusty
  • 700 g  łopatki
  • 700 g  karkówki
  • 1/2 kg  surowego boczku
  • 3 sztuki woreczki ryżu
  • 1 sztuka woreczek kaszy
  • 3 sztuki cebule
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1/2 kostki  smalcu
  • 1/2 kostki  margaryny
  • 3 sztuki jajka
  • 1 sztuka słoik koncentratu pomidorowego
  • 3 kostki  bulionowe
  • przyprawa do mięsa duszonego
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso opłucz i pokrój w dość dużą kostkę. W dużym garnku rozpuść smalec i wrzuć mięso. Po kilku minutach dodaj połówki cebuli oraz przyprawy do mięsa duszonego i mielonego. Podlewaj wodą i duś pod przykryciem do miękkości. Odcedź tłuszcz i wystudź mięso. Zmiel je w maszynce.
  2. Ryż i kaszę ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę i włóż do niej główkę kapusty z wyciętym głąbem. Co kilka minut wyciągaj delikatnie z wody liście kapusty i odkładaj je na talerz do przestudzenia.
  4. W misce wymieszaj ryż, kaszę, zmielone mięso i tłuszcz. Wbij jajka, dopraw solą, pieprzem i ponownie wymieszaj.
  5. Przygotuj wywar. Do 1 litra gorącej wody dodaj 2 kostki bulionowe, 1 łyżkę margaryny i 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.
  6. Z liści kapusty odetnij zgrubiałe części. Na każdym liściu ułóż farsz mięsny i zwiń ciasno jak krokiety. Dno garnka wyłóż liśćmi kapusty. Ułóż na nich gołąbki i zalej wywarem. Duś pod przykryciem przez 60 minut.
  7. Przygotuj sos pomidorowy. Zagotuj 1/2 l wody, dodaj 1 kostkę bulionową, pozostałą margarynę, koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę cukru, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 2 szczypty ziół prowansalskich, 2 szczypty majeranku, sól i pieprz. Jeżeli sos będzie za rzadki, można go zagęścić mąką z zimną wodą.
  8. Ułóż gołąbki na talerzu i sosem pomidorowym.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE