Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.09.2019 Imieniny: Edyty i Kornela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Gołąbki z mięsem


09.09.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Jeśli boimy się, że gołąbki z mięsem się rozpadną można je obwiązać bawełnianą nicią.

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 1 główka  kapusta włoska
  • 1 kg  mięso mielone
  • 2 sztuki  cebula
  • 2 łyżki  olej
  • 1 sztuka  bułka pszenna
  • 2 łyżki  mleko
  • 1 sztuka  jajka
  • 2 szklanki  bulion warzywny
  • 5 gałązek  tymianek
    świeży
  • 1/2 pęczki  natka pietruszki
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Z kapusty oderwij zewnętrzne liście i wytnij głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, a gdy zawrze zestaw z ognia. Do wrzątku włóż kapustę tak, by była przykryta wodą i trzymaj pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij kapustę i oddziel liście.
  2. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Bułkę namocz w mleku. Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko, cebulę i odciśniętą bułkę. Dorzuć drobno posiekany tymianek i natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wyrób jednolitą masę.
  3. Z liści kapusty odetnij zgrubiałe części. Na środek każdego liścia nałóż farsz mięsny i zawiń liście formując gołąbki.
  4. Na dnie garnka ułóż pozostałe liście kapusty. Na liściach ułóż gołąbki łączeniem do dołu. Zalej wszystko bulionem. Duś przez 2 godziny.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

MrHyde

Posty : 13

Przepisy: 117


Zobacz więcej na temat:

gołąbkiprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE