Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Gołąbki z mięsem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Jeśli boimy się, że gołąbki z mięsem się rozpadną można je obwiązać bawełnianą nicią.

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 1 główka  kapusta włoska
  • 1 kg  mięso mielone
  • 2 sztuki  cebula
  • 2 łyżki  olej
  • 1 sztuka  bułka pszenna
  • 2 łyżki  mleko
  • 1 sztuka  jajka
  • 2 szklanki  bulion warzywny
  • 5 gałązek  tymianek
    świeży
  • 1/2 pęczki  natka pietruszki
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Z kapusty oderwij zewnętrzne liście i wytnij głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, a gdy zawrze zestaw z ognia. Do wrzątku włóż kapustę tak, by była przykryta wodą i trzymaj pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij kapustę i oddziel liście.
  2. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Bułkę namocz w mleku. Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko, cebulę i odciśniętą bułkę. Dorzuć drobno posiekany tymianek i natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wyrób jednolitą masę.
  3. Z liści kapusty odetnij zgrubiałe części. Na środek każdego liścia nałóż farsz mięsny i zawiń liście formując gołąbki.
  4. Na dnie garnka ułóż pozostałe liście kapusty. Na liściach ułóż gołąbki łączeniem do dołu. Zalej wszystko bulionem. Duś przez 2 godziny.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Zobacz więcej na temat:

gołąbkiprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE