Dzisiaj jest: Wtorek, 10.12.2019 Imieniny: Julii i Daniela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Golonka pieczona z jabłkami


17.02.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Golonkę pieczoną z jabłkami najlepiej podawać z ziemniaczkami z wody.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki  golonka wieprzowa
  • 2 sztuki  liście laurowe
  • 16 sztuk  goździki
  • 2 łyżki  musztarda
    dijon
  • 4 łyżki  olej
  • 800 g  jabłka
  • 1 sztuka  pomarańcze
    duża
  • 100 g  chrzan
    świeży
  • 60 g  cukier
    drobny
  • 800 ml  sok jabłkowy
  • sól
    do smaku
  • 7 ziarenek  pieprz czarny

Sposób przyrządzania:

  1. Golonki umyj i włóż do garnka. Zalej osoloną wodą, dodaj pieprz, liście laurowe i gotuj na małym ogniu przez 60 minut. Po tym czasie wyjmij mięso i osusz.
  2. Skórkę ponacinaj w kratkę i powtykaj goździki. Następnie golonki posmaruj musztardą i podsmaż je na rozgrzanym oleju. Podlej wywarem z gotowania i piecz 2 godziny w 180 st. C, podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.
  3. Jabłka umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w grube plastry. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki i usuń błonki. Chrzan oczyść i pokrój w cienkie plasterki.
  4. Na patelni skarmelizuj cukier. Zalej sokiem jabłkowym i dokładnie wymieszaj. Do sosu wrzuć chrzan i na małym ogniu zredukuj płyn. Kiedy golonki będą już prawie gotowe, dodaj do nich jabłka i kawałki pomarańczy. Całość podlej odcedzonym zredukowanym sosem i dopiecz mięso do miękkości.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Minion

Posty : 6

Przepisy: 41


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE