Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Grecka musaka z sosem beszamelowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

grecka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  bakłażanów
  • 300 g  mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • olej słonecznikowy
  • 100 ml  oliwy
  • 1 łyżeczka  posiekanego oregano
  • 1 łyżeczka  posiekanej bazylii
  • 200 g  cebuli
  • mała puszka pomidorów w sosie własnym
  • 3 ząbki  czosnku
  • 600 g  pomidorów
    Sos beszamelowy
  • 100 g  masła
  • 2 sztuki czubate łyżki mąki
  • 600 ml  mleka
  • 150 g  żółtego sera
  • 2 sztuki żółtka

Sposób przyrządzania:

  1. Bakłażany umyj, pokrój w plastry i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Zdejmij z patelni. Cebule i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż, a gdy się zeszklą dodaj mięso. Smaż wszystko, aż mięso zbrązowieje.
  2. Pomidory sparz, obierz ze skórki. Jednego pomidora pokrój w plastry i odłóż. Z pozostałych pomidorów usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa razem z pomidorami z puszki i zalewą. Duś wszystko przez 25 minut. Dopraw do smaku, dodaj zioła i duś kolejne 5 minut.
  3. Sos: Masło rozpuść w głębokim garnku, dodaj mąkę i smaż przez 2 minuty, ciągle mieszając. Zdejmij garnek z ognia i mieszając stopniowo wlewaj mleko. Znów postaw garnek na ogniu i powoli gotuj, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj starty ser i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Lekko przestudź, wymieszaj z żółtkami.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i układaj w nim warstwami: 1/2 bakłażanów, 1/2 mięsa, pozostałe bakłażany i pozostałe mięso. Musakę przykryj plastrami pomidorów i zalej sosem. Piecz 40 minut w 190 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przyslij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE