Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 30 dag mąki
- 1 dag świeżych drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek + odrobina do formy
- 20 dag szynki wieprzowej
- 20 dag sera camembert
- 25 dag pomidorków koktajlowych
- bazylia
- natka pietruszki
- tymianek
- sól
- 40 dag ananasów
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej z 1 łyżeczką soli. Drożdże rozpuść w 125 ml letniej wody i wraz z 4 łyżkami oliwy wlej do mąki. Energicznie wyrób gładkie ciasto, a następnie owiń je folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
- Szynkę pokrój w cienkie paseczki. Ser camembert pokrój w plasterki. Plastry ananasa osącz z zalewy. Pomidorki umyj, osusz, po czym pokrój w plasterki.
- Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 8 części. Z każdej uformuj placek. Następnie rozwałkuj je na okrągły kształt. Środek każdego placka posmaruj oliwą z oliwek. Na wierzchu ułóż pokrojone szynkę, ananasy oraz ser camembert i pomidorki.
- Minipizze piecz na rozgrzanym grillu do czasu, aż ciasto nabierze złotej barwy, a ser się roztopi. Zioła opłucz, osusz i posiekaj. Danie podawaj posypane ziołami.
Źródło przepisu: Smacznego!