Dzisiaj jest: Wtorek, 16.07.2019 Imieniny: Marii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

Gulasz drobiowy z soczewicą


04.10.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Gulasz drobiowy z soczewicą najlepiej podawać z ziemniakami lub ryżem. Zamiast świeżych pomidorów można dodać krojone z puszki.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 100 g  soczewica
  • 1/2 sztuki  cytryna
  • 2 ząbki  czosnek
  • 2 łyżki  koperek
    posiekana
  • 300 g  filet z kurczaka
  • 200 g  pieczarki
  • 100 g  cebula
  • 1/2 sztuki  por
  • 2 łyżki  olej
  • 1 sztuka  chili papryczka
    mała
  • 100 g  marchew
  • 5 sztuk  pomidory
  • 1/2 sztuki  papryka czerwona
  • 50 ml  olej
  • majeranek
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 5 gałązek  natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka oczyść z błonek, pokrój w kostkę i zamarynuj w soli, pieprzu i oleju. Pieczarki oczyść i razem z porem, cebulą i marchewką pokrój w plastry.
  2. Soczewicę zalej 1/2 litra wody. Dodaj czosnek, sól, gałązki natki pietruszki i majeranek. Gotuj przez 20 minut. Następnie dodaj cytrynę i gotuj jeszcze 10 minut.
  3. Mięso i cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj pieczarki i dopraw solą. Po kilku minutach dodaj marchewkę, por i pokrojoną na kawałki czerwoną paprykę.
  4. Pomidory obierz, pokrój w kostkę i dodaj do zawartości patelni. Podlej wszystko wodą, dopraw do smaku i dodaj posiekaną papryczkę chili. Duś wszystko przez 10 minut.
  5. Ugotowaną soczewicę odcedź od cytryny i natki pietruszki i dodaj do kurczaka. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie dopraw do smaku. Gulasz wymieszaj z posiekanym koperkiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Coyote

Posty : 5

Przepisy: 37


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE