Dzisiaj jest: Wtorek, 19.11.2019 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Gulasz na ostro


18.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 45 dag  mięsa wołowego
  • 3 sztuki cebule
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 1 sztuka papryczka chili
  • 1 sztuka kawałek świeżego imbiru
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 400 ml  bulionu
  • 4 sztuki marchewki
  • 200 ml  mleka
  • olej do smażenia
  • ostra papryka w proszku
  • 1 pęczek  natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso oczyść, a następnie pokrój na kawałki. Cebule obierz i posiekaj.
  2. Czerwoną paprykę i papryczkę chili umyj, a po wydrążeniu gniazd nasiennych pokrój na kawałki. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Marchewki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
  4. W garnku rozgrzej kilka łyżek oleju i smaż na nim cebulę, marchew oraz papryki, cały czas mieszając. Po 6-8 minutach warzywa wyjmij z garnka, dodaj 2 łyżki oleju i podsmaż mięso na złotobrązowy kolor.
  5. Następnie mięso zalej bulionem i gotuj 15 minut. Po tym czasie dołóż podsmażone wcześniej warzywa oraz starty imbir i liście laurowe. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką w proszku.
  6. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE