Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Gulasz piwny


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
By gulasz był bardziej sycący, warto podawać go z kaszą gryczaną. Jeśli gulasz wyszedł zbyt rzadki, można zagęścić go 1 łyżką mąki wymieszanej z odrobiną wody

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  szynka wieprzowa
    bez kości
  • 2 łyżki  olej
  • 2 sztuki  cebula
    duża
  • 2 ząbki  czosnek
  • 2 łyżki  sos sojowy
  • 1 łyżeczka  ocet winny
  • 1 łyżeczka  papryka (przyprawa)
    ostra
  • 1 łyżeczka  majeranek
  • 1 łyżeczka  pasta curry czerwona
  • 1 szczypta  chili (przyprawa)
  • 500 ml  piwo ciemne
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso pokrój w kostkę. Z oleju, sosu sojowego, octu winnego, pasty curry, ostrej papryki w proszku, chili, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz majeranku przygotuj marynatę.
  2. Pokrojone mięso dokładnie wymieszaj z marynatą. Następnie naczynie przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 60 minut.
  3. Cebule obierz, pokrój w półplasterki. Zamarynowane mięso usmaż na złoty kolor. Dodaj cebulę, wymieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj.
  4. Następnie podlej składniki piwem. Całość duś na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie zupełnie miękkie (60 min.), mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Zobacz więcej na temat:

gulaszprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE