Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 600 g szynka wieprzowa
bez kości - 2 łyżki olej
- 2 sztuki cebula
duża - 2 ząbki czosnek
- 2 łyżki sos sojowy
- 1 łyżeczka ocet winny
- 1 łyżeczka papryka (przyprawa)
ostra - 1 łyżeczka majeranek
- 1 łyżeczka pasta curry czerwona
- 1 szczypta chili (przyprawa)
- 500 ml piwo ciemne
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso pokrój w kostkę. Z oleju, sosu sojowego, octu winnego, pasty curry, ostrej papryki w proszku, chili, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz majeranku przygotuj marynatę.
- Pokrojone mięso dokładnie wymieszaj z marynatą. Następnie naczynie przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 60 minut.
- Cebule obierz, pokrój w półplasterki. Zamarynowane mięso usmaż na złoty kolor. Dodaj cebulę, wymieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj.
- Następnie podlej składniki piwem. Całość duś na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie zupełnie miękkie (60 min.), mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku