Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Gulasz wieprzowy z dynią i czerwoną fasolą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Gulasz wieprzowy z dynią i czerwoną fasolą to przepis na sycące ale niskokaloryczne danie. Potrawę można doprawić również gałką muszkatołową i pieprzem ziołowym.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 600 g  łopatka wieprzowa
  • 500 g  dynia
    obrana
  • 1 sztuka  cebula
  • 1/4 sztuki  chili papryczka
    świeża
  • 400 g  fasola czerwona
  • 400 g  pomidory
    krojone
  • 4 łyżki  olej rzepakowy
  • 2 łyżeczki  kmin rzymski
    mielony
  • 1/2 łyżeczki  cynamon
    mielony
  • 2 sztuki  liście laurowe
  • 500 ml  woda
    gorąca
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 1 garść  natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Miąższ z dyni oraz łopatkę pokrój w grubą kostkę. Cebulę i papryczkę drobno posiekaj.
  2. W dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć mięso i obsmaż po 2 minuty z każdej strony. Przełóż do miski.
  3. Na pozostały olej wrzuć cebulę i delikatnie zeszklij. Dodaj papryczkę chili, kumin i cynamon. Przesmaż wszystko przez chwilę. Dodaj mięso i wymieszaj. Podlej wszystko wodą, dodaj listki laurowe i łyżeczkę soli. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 35 minut. Dodaj kawałki dyni, a po 10 minutach dodaj pomidory z zalewą i opłukaną fasolę.
  4. Gotuj pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE