Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 50 dag wołowina
z rostbefu - 1 sztuka cebula
- 25 dag pieczarki
- 1/2 szklanki woda
- 1 szklanka sok pomidorowy
- 1 puszka groszek konserwowy
- mąka krupczatka
zmieszana z solą, pieprzem i z papryką - smalec
i olej, pół na pół do smażenia - 1 sztuka zielenina
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pokrojone w drobną kostkę mięso obsypujemy mąką z przyprawami i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron.
- Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, zasmażamy razem przez 5 minut, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu.
- Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojone pieczarki, podlewamy sokiem pomidorowym, dodajemy odsączony groszek i, gdy trzeba, całość doprawiamy do smaku.
- Gdy pozostałe składniki gulaszu będą miękkie, rozkładamy porcje do kokilek, przed podaniem obficie posypujemy zieleniną.