Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 900 g ziemniaków
- 150 g mąki + 1 łyżka do mięsa
- 1 sztuka jajko
- 500 g gulaszu wołowego
- 90 g boczku wędzonego
- 450 g marchewki
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 sztuki cebule
- 2 ząbki czosnku
- 95 g koncentratu pomidorowego
- 1 kostka warzywna
- 2-3 sztuki gałązki natki pietruszki
- 350 g ogórków konserwowych
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule i czosnek posiekaj, podsmaż na oleju, dodaj pokrojony boczek. Gdy się zrumieni, włóż wołowinę, smaż, aż straci krwisty kolor. Następnie dodaj pokrojone w grube plastry marchewki, po chwili wsyp mąkę. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
- Dodaj koncentrat rozprowadzony w 1,5 szklanki wody i kostkę warzywną rozpuszczoną w szklance wody. Gotuj wszystko pod przykryciem przez 2,5 godziny, mieszając od czasu do czasu i uzupełniając wodę.
- Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, przestudź i przeciśnij przez praskę. Połącz z jajkiem i mąką.
- Ciasto podziel na 4-6 części, z każdej uformuj wałek i potnij na kopytka. Gotuj je partiami w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyjmij i od razu podawaj z gulaszem i ogórkami konserwowymi.
Źródło przepisu: Moje smaki życia