Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Gulasz wołowy z kopytkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 900 g  ziemniaków
  • 150 g  mąki + 1 łyżka do mięsa
  • 1 sztuka jajko
  • 500 g  gulaszu wołowego
  • 90 g  boczku wędzonego
  • 450 g  marchewki
  • 2 łyżeczki  majeranku
  • 2 sztuki cebule
  • 2 ząbki  czosnku
  • 95 g  koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka  warzywna
  • 2-3 sztuki gałązki natki pietruszki
  • 350 g  ogórków konserwowych
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Cebule i czosnek posiekaj, podsmaż na oleju, dodaj pokrojony boczek. Gdy się zrumieni, włóż wołowinę, smaż, aż straci krwisty kolor. Następnie dodaj pokrojone w grube plastry marchewki, po chwili wsyp mąkę. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  2. Dodaj koncentrat rozprowadzony w 1,5 szklanki wody i kostkę warzywną rozpuszczoną w szklance wody. Gotuj wszystko pod przykryciem przez 2,5 godziny, mieszając od czasu do czasu i uzupełniając wodę.
  3. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, przestudź i przeciśnij przez praskę. Połącz z jajkiem i mąką.
  4. Ciasto podziel na 4-6 części, z każdej uformuj wałek i potnij na kopytka. Gotuj je partiami w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyjmij i od razu podawaj z gulaszem i ogórkami konserwowymi.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE