Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 kg dyni
- 1 sztuka por
- 400 g boczku
- 300 g kiełbasy
- 1 sztuka czerwona papryka
- 2 sztuki garści sera grana padano
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 sztuki cm imbiru
- 2 sztuki jajka
- 125 ml śmietany 18%
- grzanki z 3 kromek chleba razowego
- gałka muszkatołowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Boczek i paprykę pokrój w słupki, a kiełbasę i pora w plasterki. Czosnek obierz i posiekaj. Wszystkie składniki podsmaż i oprósz solą, pieprzem i startym imbirem.
- Odetnij wierzch dyni. Wydrąż pestki i wypełnij składnikami. Dodaj 1/2 grzanek.
- Jajka rozkłóć, dodaj śmietanę, sól, pieprz, gałkę i garść sera. Wlej do dyni.
- Wstaw dynię do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 60 minut. Gotowe danie podawaj posypane pozostałym serem i grzankami.
Źródło przepisu: Przyslij przepis