Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 600 g łopatki wieprzowej
- 1 sztuka cebula
- 200 g pieczarek
- 2 sztuki małe pory
- 1 sztuka papryczka chili
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka mąki
- 1 sztuka szkl. śmietany
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Umyte mięso pokrój w dużą kostkę. Pieczarki obierz i pokrój na kawałki. Papryczkę chili posiekaj.
- Pory oczyść po czym pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na połowie oleju.
- Dołóż mięso i zrumień. Całość oprósz kminkiem, solą oraz curry i zalej wodą. Duś do miękkości.
- Na reszcie oleju podsmaż pieczarki z papryczką chili. Podlej odrobiną wody i duś 10 minut. Dołóż pory.
- Gdy mięso będzie miękkie, gulasz zagęść śmietaną wymieszaną z mąką. Całość duś jeszcze 5 minut.
- Na koniec dołóż podduszone pieczarki z porami. Składniki wymieszaj i jeszcze przez chwilę podgrzewaj.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku