Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 50 dag fasoli jaś
- 70 dag schabu
- 3 sztuki parówki
- 30 dag wędzonego boczku
- 2 sztuki cebule
- pietruszka
- marchewka
- 1/4 sztuki selera
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 l przecieru pomidorowego
- 2 łyżki smalcu
- sól
- pieprz
- ostra mielona papryka
- słodka mielona papryka
- 1 szczypta kwasku cytrynowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolę zalej wodą i odstaw na 8 godzin. Następnie osącz. Marchewkę, pietruszkę i selera umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule i czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Oprósz solą, pieprzem i paprykami. Boczek pokrój w kostkę. Parówki obierz z folii i pokrój w plasterki.
- Mięso, boczek i parówki podsmaż na roztopionym smalcu. Dodaj warzywa. Dopraw solą, pieprzem i paprykami. Wlej przecier i wymieszaj. Duś przez 1,5 godziny. Następnie dopraw do smaku kwaskiem cytrynowym oraz cukrem i duś jeszcze 3 minuty.
Źródło przepisu: przyślij przepis!